HTML

Elgondolkodtató hétköznapok

Érdekes dolgokat látok, ezeket szeretném közkinccsé tenni. Reménykedve abban, hogy valaki megérti, miről is írok, vagy ha nem, akkor: "Tudja is meg mindenki örök tanulságul..."

Friss topikok

Linkblog

Tömegközlekedés Barcelona vs. Budapest

2010.10.08. 14:02 Zenebona

Bacelona 1,7 millió lakóval rendelkezik, külvárosokkal, sallangokkal több mint 4 millió.

Budapestet tudjuk. Több vagy kevesebb- nézőpont kérdése.

Ott is van metró, busz, villamos, minden. Talán még troli is, de azt nem láttam.

Viszont láttam sokmindent. Metrót, az épülőkkel együtt tizet, villamost, aminek -szemben a hazai gyakorlattal- lehet füvesíteni a pályáját, siklót és buszt. Ami nem füstöl. Mert földgázzal megy. Olcsóbb? Nem kicsit. Tisztább? Naná! Akkor? Nem kéne itt is? A havi megtakarításokból bejönne az átalakítás ára rövid idő alatt.

Itt utalnék megint a városvezetés (volt és leendő) lehetőségére, hogy alkosson valamit. A példa és a megoldás adott, csak kopi-pészt és megy, forog.

És még egy kitétel a fejlesztésekre, beruházásokra. Ha neaggyisten egy állami beruházást, legyen az metróépítés, villamos vagy buszgyártás, egy helyi cég végezne, komoly gazdaság növelő tényező lenne hosszú távon is. Itthon maradna a pénz, lenne munkahely, mert ugye szervizelni, karbantartani is kell, meg ugye pótalkatrész... Egyszerű? Elmondani. A megvalósításhoz gondolkodni kellene és megtalálni a lehetőséget.

Van ugyanis itthon minden. Tróger a metróépítésre, gépgyártó kapacitás, elektronikai összeszerelés, programozók, nem is akarom tudni mit hagytam ki. Szóval lenne itt minden.

Tudom, idejétmúltak a szemléleteim. Győzzön az erősebb és aki gyorsabban, messzebbre tudja vinni a pénzt. Csak sajnos mi itt maradunk a végén. Maradékból guberálni.

Bezzeg ha én lennék ott! Biztos jobban csinálnám!

Vagy nem.

Szeretnék viszont sok olyan példát is, ahol a jól üzemelő, de a Nagy Nemzetközivel szemben alulmaradó kis magyar segítséget kap Állambácsitól. És győz!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezisbiatorbagy.blog.hu/api/trackback/id/tr392356199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása